Spiżarnia
Spiżarnia
Utwórz nowe konto

Tradycyjne Przysmaki

Spiżarnia
Spiżarnia

Chrzan polski – na polską Wielkanoc

Spiżarnia

Wielkanoc to ważne i miłe święto. Dla wierzących - najważniejsze, dla wszystkich zaś bardzo przyjemne. Choć ruchome, przypada zawsze na okres wiosny, gdy słońce już mocniej grzeje, a na drzewach pojawiają się pierwsze liście. Wielkanoc stanowi doskonałą okazję do spotkania rodzinnego i biesiadowania przy dobrze zastawionym stole. Na stole tym pojawiają się w obfitości: żury, jajka, wędliny, pasztety, do których nie może zabraknąć chrzanu polskiego. Jak żaden inny dodatek podkreśla smak głównej potrawy.

Wielkanoc - jak to drzewiej bywało?

W polskiej tradycji Wielkanoc była obchodzona tak samo hucznie jak Boże Narodzenie. Poprzedzało ją 40 dni postu nieporównanie bardziej restrykcyjnego niż dziś. W tym okresie ograniczało się jedzenie w ogóle. W szczególności nie jadało się mięsa, a w niektóre dni tygodnia nawet nabiału. Nic więc dziwnego, że śniadanie wielkanocne było śniadaniem jedynie z nazwy, a po prawdzie stawało się wystawnym obiadem. Zaczynano zwykle od rozgrzewającego żurku. Smakowity, gotowany na białej kiełbasie, doprawiany majerankiem i – dla zaostrzenia smaku – łyżką chrzanu. Potem wjeżdżały długo wyczekiwane mięsiwa, pasztety, których smak podkreślano ćwikłą, żurawiną i chrzanem polskim właśnie.

Współczesna Wielkanoc – chrzan polski na polskim stole

Dziś polskie stoły na Wielkanoc są także obfite, choć nieco zmieniają się potrawy na nim serwowane. Oczywiście ciągle obecny jest żur i wędliny, ale częściej podajemy sałatki lub potrawy z jajek. Niezmienne wydają się dodatki, z których chrzan polski jest najbardziej wyrazisty i najbardziej powszechny. Bez chrzanu polskiego nie możemy sobie wyobrazić konsumpcji wędlin. Chrzan polski jest podstawowym składnikiem sosu majonezowo- chrzanowego, którym tak chętnie ozdabiamy jajka na twardo. Dobre gospodynie wiedzą, że nic tak nie podkręca smaku żuru, jak dodana na koniec gotowania łyżka chrzanu polskiego.

Chrzan polski – dlaczego go tak lubimy?

Przede wszystkim lubimy ostry smak chrzanu polskiego oraz jego intensywny zapach. Obie te cechy sprawiają, że bardzo chętnie używamy go jako przyprawy nadającej smak przede wszystkim wędlinom. Dodajemy go także do sosów. Kto z nas nie spróbował kiedyś w restauracji „sztuki mięsa w sosie chrzanowym”? Chrzan jednak to nie tylko smak, to także zdrowie!

Właściwości zdrowotne chrzanu polskiego

Chrzan, podobnie jak czosnek, jest naturalnym antybiotykiem, wykazującym działanie antybakteryjne i antywirusowe. Bogaty jest w witaminy A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Zawiera składniki mineralne, m.in. potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń, jod. To nie koniec jego zalet – chrzan polski również dobrze działa na układ trawienny, reguluje procesy trawienne i pobudza apetyt.
Chrzan polski: smaczny i zdrowy. Czy może być lepsze połączenie?

Zainteresowany? Zapraszamy do zakupu chrzanu polskiego
https://www.spizarnia.net.pl/sklep/tradycyjne-przetwory/chrzan-polski/ 

Podaj swój adres e-mail

jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowych produktach oraz zmianach w ofercie