Spiżarnia
Spiżarnia
Utwórz nowe konto

Tradycyjne Przysmaki

Spiżarnia
Spiżarnia

Dlaczego warto jeść buraki

Spiżarnia

Dlaczego warto jeść buraki

 

Ale burak! Każdemu zdarzyło się usłyszeć takie określenie lub je wypowiedzieć. Określenie „burak” ma zazwyczaj zabarwienie negatywne, z „burakiem” niechętnie wchodzilibyśmy w relacje. A to błąd! 

Z prawdziwym, buraczanym burakiem w relacje wchodzić należy jak najczęściej, bo to warzywo przebogate witaminy przede wszystkim z grupy B, C. Buraki zawierają też rzadkie metale: rubid i ced oraz kwas foliowy. Znakomicie wspomagają od/budowę czerwonych krwinek, dzięki tej właściwości polecane osobom po anemiach.

Buraki są świetne pod każdą postacią. Na lato, na upały nic nie zastąpi soku z kwaszonych buraków – oczywiście ten marki Spiżarnia jest najlepszy ;-). Schłodzony, prosto z lodówki lub z kostką lodu pysznie smakuje i fenomenalnie gasi pragnienie. Ostatnio udowodniono, że sok z buraków kwaszonych wspomaga wydajność serca u sportowców, z tego względu jest polecany jest każdemu, kto choć trochę uprawia sport.

Lato to też okres chłodników (kto przeżył ostatnie upały w dolnej połowie Polski wie, o czym mowa). Do przyrządzenia takiej smakowitości potrzebny będzie koncentrat barszczu czerwonego (jeśli szukasz przepisu na pyszny chłodnik – patrz niżej). Połączony z kefirem i świeżymi warzywami da nam posiłek orzeźwiający, miły dla podniebienia, sycący, no i fantastycznie zdrowy. A gdy nastaną chłodniejsze dni warto będzie sięgnąć po buraczki tarte oraz tradycyjną polską ćwikłę. Po kulinarnych rozkoszach z burakiem w roli głównej określenie ”Ale burak” będziemy mogli wypowiadać wyłącznie w znaczeniu: „Ale przepyszne i zdrowe warzywo!”

Podaj swój adres e-mail

jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowych produktach oraz zmianach w ofercie