Facebook
dsc_6967 kopia

Dlaczego warto jeść polski miód?

 

Nie tylko dlatego, że jest pyszny, ale przede wszystkim zdrowy. Można go stosować na rozmaite dolegliwości – w zależności od rodzaju kwiatów, z których powstał.

A oto właściwości naszych miodów:

Miód lipowy - o kolorze herbacianym, zapachu lipowych kwiatów i ostrym, lekko gorzkawym smaku – stosowany od wieków przy przeziębieniach, ponieważ działa antyseptycznie i uspokajająco. Zalecany również w naparze z kwiatu lipowy. Polecamy go przy gorączce, kaszlu oraz chorobach górnych dróg oddechowych.

Miód akacjowy - o kolorze białym lub kremowym, zapachu kwiatów akacji i słodkim smaku – zalecany cukrzykom oraz osobom, które cierpią na choroby nerek i przewodu moczowego. Jako jedyny rodzaj miodu ulega wolniejszej krystalizacji i pozostaje w postaci płynnej prawie rok po rozlaniu.

Miód gryczany - o kolorze herbacianym, zapachu kwiatów gryki i ostrym smaku – świetny przy leczeniu nieżytu gardła. Sprzyja wytwarzaniu się kostnicy po złamaniach. Pomaga przy wyczerpaniu nerwowym, a także przy miażdżycy, nadciśnieniu i zapaleniu nerek. Zawiera mnóstwo mikroelementów i minerałów (np. magnez, witaminy).

Miód spadziowy - o kolorze zwykle szarozielonym i delikatnym smaku – z racji dużej zawartości białka, posiada wysokie wartości odżywcze,  używany w leczeniu anemii oraz zaburzeń przemiany materii. Natomiast miód ze spadzi iglastej jest świetnym sposobem w leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych.

Miód rzepakowy - o kolorze białym lub jasnożółtym, delikatnym zapachu kwiatów rzepaku i słodko-gorzkim smaku  - polecany głównie przy schorzeniach płuc i chorobach serca, a także przy chorobach nerek i przewodu moczowego.

Miód wrzosowy - o kolorze brunatnym i ostrym, gorzkawym smaku - stosuje go się w leczeniu dolegliwości prostaty, a także przy zapaleniu dróg moczowych oraz kamicy nerkowej.

Miód nawłociowy - o kolorze herbacianym i ostrym smaku - ma działanie anty-zapalne, więc poleca się go przy zapaleniu stawów lub dróg moczowych.

Miód wielokwiatowy - o kolorze od jasno do ciemnobrązowego i zapachu zależnym od kwiatostanów, na których pracowały pszczoły - polecany przy alergiach i katarze siennym. Dobrze działa na serce, a także przy chorobach przeziębieniowych – jak właściwie każdy miód.

Nasze miody pochodzą z pasieki, z która współpracujemy od lat, położonej w północno-wschodniej Polsce, a więc nie ma w nich dodatków „miodu” z Chin, który często jest składnikiem taniego miodu. Można zatem powiedzieć, że nasz miód jest równie domowy, jako domowe przetwory, domowe konfitury, czy domowe syropy, które oferujemy w naszym sklepie.

Jak prawdziwy pasieczny miód, nasze miody ulegają procesowi cukrzenia, czyli z konsystencji płynnej przechodzą w stałą (krystalizacja). Po tym właśnie można poznać prawdziwy miód, bo miód z supermarketów jest często poddany specjalnej obróbce i dlatego się nie krystalizuje. Problem tylko w tym, że proces taki zabija to co jest miodzie najlepsze i najzdrowsze. Jeżeli chcemy miód scukrzony doprowadzić z powrotem do stanu płynnego, wystarczy włożyć zakręcony słoik z miodem do ciepłej wody na noc. Woda ta nie może być gorąca lub wrząca, bo miód poddany wysokiej temperaturze (powyżej 40 stopni) traci swe cudowne zdrowotne właściwości.