Spiżarnia
Spiżarnia
Utwórz nowe konto

Tradycyjne Przysmaki

Spiżarnia
Spiżarnia

„Gąszcze” – czyli zanim pokochaliśmy chutney

Spiżarnia

„Gąszcze” – czyli zanim pokochaliśmy chutney

 

Na długo przed tym zanim Polacy odkryli chutney, w szlacheckich dworkach podawano przetwory z owoców i warzyw mocno dosmaczane orientalnymi przyprawami. Bazę staropolskich gąszczy stanowiły różne warzywa i owoce, cebula, czasem przetarta bułka, cukier oraz –  przede wszystkim - ostre przyprawy. Wyraziste, aromatyczne, obficie dodawane stanowiły o ostatecznym smaku danego sosu. Jedną z pierwszych wzmianek na ich temat znajdziemy w najstarszej polskiej książce kucharskiej „Compendium Ferculorum” z 1682 r. Choć większość pochodzących z niej przepisów byłaby niedostosowana do współczesnego podniebienia, staropolskie gąszcze mogą inspirować miłośników kuchni do własnych poszukiwań nowych, słodko-kwaśno-ostrych smaków.

Już od ponad 10 lat rozpieszczamy Wasze podniebienia oryginalnymi, polskimi przetworami. Tym razem proponujemy powrót do staropolskich korzeni. Wprowadzamy do sprzedaży gąszcze -  pikantne konfitury do wędlin, miąs i serów, inspirowane staropolską tradycją.

Na początek zachęcamy do spróbowania naszych pikantnych konfitur w 4 smakach:

Konfitura pikantna z czerwonej cebuli z rodzynkami

Konfitura pikantna z gruszek z żurawinami

Konfitura pikantna z czarnych porzeczek i rabarbaru

Konfitura pikantna z pigwy i jabłek

 

Więcej informacji - Konfitury pikantne Spiżarnia

Podaj swój adres e-mail

jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowych produktach oraz zmianach w ofercie