Facebook
herbatka na niepogodę 2

Nasza herbatka na zimno i słoty

 

Zdradzamy nasz sposób na przeziębienia albo rozgrzanie się po powrocie do domu, kiedy na dworze zimno, mokro i nieprzyjemnie. Sprawdza się nam od lat i nigdy nas jeszcze nie zawiódł.

Naszą rozgrzewającą „herbatkę” stosujemy szczególnie podczas przeziębień i infekcji. Składniki w niej zawarte doskonale pomagają w walce z grypa, katarem czy przeziębieniem. Po pierwsze, cynamon,  posiadający właściwości antybakteryjne i anty-zapalne, a dzięki swojemu zapachowi oczyszczający górne drogi oddechowe. Po drugie, imbir, który działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, obniża temperaturę i łagodzi bóle stawów. Po trzecie, cytryna, która jest kopalnią witaminy C, oczyszcza krew i niszczy bakterie. Wreszcie, miód lipowy, stosowany od wieków przez nasze babacie, który działa antyseptycznie i uspokajająco oraz łagodzi kaszel. Na koniec, syrop z czarnego bzu, działający napotnie i przeciwzapalnie.
 
Składniki:

(ilości zależą od wielkości pojemnika):

Świeży korzeń imbiru
Cytryna
Ok. 100 ml syropu z czarnego bzu - polecamy oczywiście nasz syrop marki Spiżarnia
1-2 łyżeczki świeżo tartego cynamonu
Miód lipowy - polecamy nasz miód marki Spiżarnia
 
Przygotowanie:

Korzeń imbiru obieramy i siekamy w cienkie płatki. Cytryny dokładnie myjemy, wyparzamy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Następnie układamy na przemian, dosyć ściśle, ale nie ugniatamy. Po ułożeniu każdej warstwy cytryn wlewamy kilka łyżeczek miodu i posypujemy cynamonem. Na koniec słoiczek dpełniamy syropem z czarnego bzu.

Najprościej używać miódu akacjowego, bo on długo utrzymuje się w formie płynnej. Inne miody raczej będą miały już formę stałą, bo taka już ich natura. Najlepiej wykorzystać miód lipowy, wtedy jednak trzeba go doprowadzić do stanu płynnego przez włożenie słoiczka miodu do ciepłej, ale nie gorącej, wody na noc.

Tak przygotowaną "herbatkę" zakręcamy i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin. Potem można już ją stosować. Wystarczy dodać łyżkę do gorącej wody i już! Trzeba jednak pamiętać, żeby woda, do której dodajemy naszej "Herbatki" nie była cieplejsza niż 40 stopni, w przeciwnym razie zniszczymy wszystko co w miodzie najlepsze. Przed zalaniem wodą, do kubka wlewamy nie tylko powstały z przemieszania składników sok, ale także kawałki cytryn i imbiru. Cytryny wciskamy łyżeczką z resztek soku, a imbir po prostu wyjadamy.