Facebook
jesienne przetwory

Jesienne domowe przetwory – zdrowie w naszej kuchni



Okres letni zbliża się ku końcowi, a wraz z nim bogactwo warzywno-owocowych smaków lata. Istnieje jednak sposób, dzięki któremu możliwe jest zachowanie tego niepowtarzalnego smakowego klimatu – domowe konfitury, domowe przetwory oraz domowe syropy.

Obecnie powraca moda na przygotowywanie tradycyjnych przetworów oraz konfitur. Moda ta dotyczy nie tylko naszych babć oraz mam lecz również osób młodszych, które odkrywają niewątpliwe zalety tej formy gromadzenia zapasów i korzystania z przetworzonej żywności. Końcówka lata i wczesna jesień jest ostatnim dzwonkiem na przygotowanie pysznych, ręcznie robionych przetworów. Oprócz oczywistych, kulinarnych walorów tradycyjnych konfitur, jako dodatek do wypieków, kanapek czy też naleśników, należy również zauważyć ich właściwości zdrowotne. Wiąże się to głównie ze wzmacnianiem odporności naszych organizmów, walką z przeziębieniami oraz uzupełnianiem niedoborów witaminowych, co w sezonie jesienno-zimowym wydaje się być bardzo pożądane. Domowe przetwory z malin, jeżyn, porzeczek lub aronii potrafią wzmocnić naszą odporność, natomiast konfitury z jagód mogą być pomocne przy dolegliwościach żołądkowych. Dodatkowo, ręcznie robione przetwory będą stanowić fantastyczny zamiennik dla niezdrowych, tuczących słodyczy.

Wszystkie wyżej wymienione zalety domowych przetworów są wystarczającym argumentem za tym aby podtrzymywać tą kulinarną tradycję. Ręcznie robione konfitury oprócz zachowanych smaków lata, z pewnością dodadzą naszej kuchni uroku oraz niepowtarzalnego klimatu. Proszę się jednak spieszyć – czasu na przygotowanie własnych tradycyjnych syropów, przetworów oraz konfitur jest coraz mniej. Na szczęście firma Spiżarnia jako wiodący producent przetworów zapewnia całoroczny dostęp do tego typu przysmaków. Nie ogranicza nas czas ani możliwości – posiadamy szeroką gamę ręcznie robionych konfitur, które z pewnością przypadną Państwu do gustu.