Spiżarnia
Spiżarnia
Utwórz nowe konto

Tradycyjne Przysmaki

Spiżarnia
Spiżarnia

Konfitura z wiśni – rozpieszczaj się z każdą łyżeczką

Spiżarnia

Duże, soczyste wiśnie zanurzone w lekkiej galaretce z cukru – ach! Wydaje się, jakby te wiśnie zostały zebrane dopiero wczoraj – tyle w nich smaku, aromatu i słońca. Mocno wiśniowy smak i zniewalający zapach uwodzą na kawałku bułki przy porannej kawie, pysznie smakują jako dodatek do naleśników lub ozdoba ciasta.

Tradycyjna konfitura z wiśni – przepis dobrej gospodyni

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że zrobienie konfitur z wiśni jest nieskomplikowane. Nic bardziej błędnego! Każdy, kto konfitury z wiśni próbował wie, że konfitura konfiturze nierówna. Tradycyjnie, w szlacheckich dworach, konfiturę z wiśni wytwarzało się w czerwcu i lipcu, gdy owoce były najbardziej dojrzałe i soczyste. Trzeba było zebrać wiśnie z drzew i dokładnie je posegregować, zostawiając tylko te zdrowe i soczyste. Potem następowało drylowanie – kto kiedyś to robił (a kto nie robił, poproszony w dzieciństwie przez babcię?), ten wie, że zabawy przy tym sporo, bo sok pryska obficie. Wydrylowane wiśnie wrzucało się do garnka, łączyło z cukrem i smażyło. Jak długo to smażenie miało trwać, jaka temperatura była optymalna, jaką łyżką się mieszało – to już pozostaje sekretem każdej gospodyni. Sztuką było zachować całe wiśnie tak, by cieszyły oko. Jeszcze chyba większą sztuką było uwypuklenie smaku: mocno wiśniowego, słodkiego, ale nie przesłodzonego.

Tradycyjna konfitura z wiśni – tylko z polskich wiśni!

Polskie wiśnie w dużym stopniu różnią się od swoich hiszpańskich czy włoskich odpowiedniczek. Ma to związek z naszym klimatem. W Polsce różnica temperatur między nocą i dniem jest tak istotna, że wiśnie w dzień nabierają słodyczy od słońca, a w nocy, przy niższych temperaturach, stają się kwaskowate. Dlatego mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Dosmaczone cukrem podczas smażenia dają unikalną konfiturę.

Konfitura z wiśni – też na zdrowie

Wiśnie to owoce, których właściwości odżywcze i lecznicze od dawna wykorzystuje się w medycynie ludowej, m.in. w łagodzeniu schorzeń pęcherza moczowego. Jednak kuzynki czereśni są cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Dodatkowo wiśnie są bogate w przeciwutleniacze, a to oznacza, że stanową naturalną broń w walce z nowotworami oraz procesami starzenia się komórek.

Zainteresowany? Zapraszamy do zakupu tradycyjnej konfitury z wiśni!

Podaj swój adres e-mail

jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowych produktach oraz zmianach w ofercie