Spiżarnia
Spiżarnia
Utwórz nowe konto

Tradycyjne Przysmaki

Spiżarnia
Spiżarnia

Nie ma Wielkanocy bez chrzanu

Spiżarnia

Wielkanoc- tradycyjne przetwory. Chrzan

Wielkanoc to święto, do którego gospodynie przygotowują się starannie, bo wiadomo, że śniadanie wielkanocne to  uroczystość szczególna. W dzisiejszych czasach pracy jest oczywiście o wiele mniej niż przed laty, bo tradycyjne  przetwory można nabyć w sklepach, szczególnie tych specjalistycznych. Staropolski żur, ćwikła czy chrzan będą ozdobą każdego stołu i dziś nie wymagają już przygotowywania od początku. Co ważne szczególnie w przypadku chrzanu, którego samodzielne tarcie musiałoby się kończyć silnym płaczem.

Ale nie zawsze tak bywało, o czym przekonują zapiski historyczne. Szczególnie na polskich wsiach przygotowania do Wielkiej Nocy były długotrwałe i drobiazgowe. Pieczono chleb i placki, szykowano domowe przetwory  do święcenia, czyli tzw. święconki i przyrządzano kluski, barszcz, tarty chrzan oraz galaretę z wieprzowych nóg zwane trzęsionką. Przygotowywano także tarty chrzan na surowo, niekiedy dla złagodzenia jego ostrości parząc go gorącą wodą. Dla lepszego smaku dodawano do korzenia chrzanu  ocet i cukier. Pokarmy święcone w Wielką Sobotę były ważnym składnikiem pożywienia wielkanocnego. W pierwszy dzień świąt śniadanie urządzano dopiero po przyjściu z rezurekcji. Najpierw dzielono się jednym jajkiem, składając życzenia, następnie spożywano odrobinę chrzanu, na pamiątkę, „że Chrystus na krzyżu był pojony goryczą” .

Podaj swój adres e-mail

jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowych produktach oraz zmianach w ofercie