Spiżarnia
Spiżarnia
Utwórz nowe konto

Tradycyjne Przysmaki

Spiżarnia
Spiżarnia

Ogórki na Wielkanoc

Spiżarnia

Ogórki – idealne na Wielkanoc

Tradycja kiszenia warzyw, przede wszystkim ogórków i kapusty, była znana od wieków i powszechna wśród ludów słowiańskich. A kiszone warzywa były stałym elementem diety, szczególnie na przednówku. Na polskiej wsi kiszono duże ilości ogórków i przechowywano je zwykle w dębowych beczkach, piwnicach lub zanurzone w stawach i ciekach wodnych. Przechowywanie beczek w wodzie opóźniało proces kiszenia, ale nadawało ogórkom niepowtarzalnego smaku i aromatu, miały bowiem więcej czasu, aby przesiąknąć aromatem kopru, chrzanu i czosnku. W każdej wsi funkcjonowały warsztaty bednarskie, a ich wyroby w postaci różnych pojemników, a zwłaszcza beczek do kwaszenia kapusty, ogórków znajdowały się w każdym gospodarstwie domowym. Proces wytwarzania przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie. Do kwaszenia ogórków używano zwykle warzyw z własnych upraw, a proporcje używanych składników były powtarzalne i praktycznie gwarantowały ten sam smak.

Nie o sam smak tylko jednak chodzi. Kiszonki, dzięki procesowi fermentacji, nabierają mnóstwa drogocennych składników. Podczas kiszenia warzywa wzbogacają się o witaminy C, B6 i B12. Kiszonki łatwiej się trawi i oczyszczają one doskonale organizm z toksyn. Są także naturalną ochroną przed najrozmaitszymi infekcjami.

W XXI wieku mało kto znajdzie ochotę i czas na to, by samemu wytwarzać domowe przetwory. Kwaszone ogórki, kapustę lub inne domowe przetwory można kupić, choć podkreślić trzeba, że określenie „domowe” nie pasuje do wszystkich wyrobów.  Spiżarnia - producent przetworów– proponuje tradycyjnie kiszoną kapustę i ogórki.

Podaj swój adres e-mail

jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowych produktach oraz zmianach w ofercie