Spiżarnia
Spiżarnia
Utwórz nowe konto

Tradycyjne Przysmaki

Spiżarnia
Spiżarnia

Syrop z malin z lipą - na przeziębienie

Spiżarnia

Wrzesień i październik to w Polsce zwykle piękne miesiące: pogodne, jeszcze ciepłe, mieniące się wszystkimi kolorami złotych i rudych liści . Złota polska jesień- takie określenie nie wzięło się przecież bez przyczyny. Ale w tym roku pogoda sprawiła nam psikusa i we wrześniu mieliśmy raczej listopad. Było ciemno, mokro, zimno, nieprzyjemnie. Taka pogoda sprzyja infekcjom. I rzeczywiście, gdzie by nie spojrzeć, tam ludzie przeziębieni, zakatarzeni, walczący z paskudnymi wirusami. Wszyscy poszukujemy skutecznych lekarstw, choć od dawna wiadomo, że przy przeziębieniach najlepiej sprawdzają  się metody domowe, tradycyjne i takież wyroby. Zaś z nich nie bez przyczyny wielką popularnością cieszy się domowy syrop malinowy.

 Syrop z malin? Tak, ale najlepszy jest syrop z malin z naparem z lipy.

Dlaczego na przeziębienia tak dobrze sprawdza się syrop z malin z naparem z lipy? Za odpowiedź niech wystarczy krótki opis jego dwu podstawowych składników.

Maliny to owoc niemal idealny. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze pięknie pachną. Nie ma się co temu dziwić, ponieważ zawierają ponad 100 różnych olejków eterycznych. O prozdrowotnym działaniu malin można by napisać grubą księgę. Dlaczego? W malinach znajdują się bowiem kwasy organiczne, np. kwas cytrynowy, jabłkowy, a także salicylowy. Ten ostatni słusznie jest nazywany roślinnym odpowiednikiem aspiryny.  Dodatkowo maliny zawierają bogactwo witamin i składników mineralnych

Lipa natomiast to zioło, którego właściwości lecznicze wynikają ze składu. Kwiatostan lipy zawiera wiele prozdrowotnych substancji, przede wszystkim flawonoidy, fitosterole, śluzy i garbniki, a także kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C i PP. W leczeniu przeziębienia  wykorzystuje się przede wszystkim działanie napotne lipy. Napar z lipy łagodzi kaszel, chrypkę czy ból gardła.  

Jeśli  w syropie połączy się dwa składniki: malinę oraz napar z lipy, to uzyskuje się prawdziwie skuteczną broń przeciw infekcjom

Syrop z malin z lipą? Tak, ale tylko naturalny.

Syrop malinowy syropowi malinowemu nierówny, to jasne. Jeśli wybierać, to taki syrop, który został wykonany z naturalnych składników, domowymi metodami. Ważne, żeby składał się tylko z soku malinowego, cukru, naparu z lipy oraz odrobiny kwasu cytrynowego .Wtedy oferuje on wszystkie walory swoich składników i można go z powodzeniem używać jako leku przeciw przeziębieniom i infekcjom.

Syrop z malin z lipą sam i jako dodatek

Syrop z malin z lipą pysznie smakuje właściwie we wszystkich kombinacjach. Można go pić w postaci nierozcieńczonej, tak po prostu, łyżeczką.  Można dodać do budyniu, zastosować jako polewę o naleśników, placuszków czy racuszków. Kiedy zaś jesteśmy przeziębieni, dodanie syropu z lipą do gorącej herbaty da nam specyfik, przy którym żadne przeziębienie nie ma szans.

 

Nabrałeś ochoty? Zapraszamy do zakupu syropu z malin z lipą

 

 

Podaj swój adres e-mail

jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowych produktach oraz zmianach w ofercie