Spiżarnia
Spiżarnia
Utwórz nowe konto

Tradycyjne Przysmaki

Spiżarnia
Spiżarnia

Syrop z pigwy - dla smaku i zdrowia

Spiżarnia

Powoli kończy się lato - w tym roku wyjątkowo upalne. Wróciliśmy do codzienności, o zwykłego życia, zaś dzieci do szkoły. Poranki bywają już rześkie, chłodne, co sprzyja infekcjom. Szczególnie dzieciaki są na nie narażone, bo bycie w grupie, w klasie sprzyja łapaniu katarów i przeziębień. Od dawna jednak wiadomo, że od leczenia lepsze jest zapobieganie, więc najrozsądniej jest odpowiednią dietą wzmocnić organizm tak, by żadne infekcję się go nie imały. Jednym ze sprawdzonych sposobów na wzmocnienie organizmu są naturalne, tradycyjne przetwory z warzyw i owoców. Wśród nich pierwsze skrzypce grają przetwory z pigwy, a szczególnie syrop z pigwy.

Syrop z pigwy? Tak, ale najlepszy jest czysty syrop z pigwy, czyli bez żadnych dodatków..

Dlaczego na przeziębienia tak dobrze sprawdza się syrop z pigwy? Surowe owoce nie nadają się do jedzenia, ponieważ są za twarde i przede wszystkim za kwaśnie. Określenie pigwy jako „polskiej cytryny” wydaje się więc nie pozbawione sensu, ale też zobowiązuje. Właściwości zdrowotne pigwy dorównują przecież cytrynie. Oprócz cukrów i kwasów organicznych pigwa zawiera garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej zawiera witaminy C (15 mg w 100 g), która wzmacnia układ odpornościowy. Oprócz tego pigwa ma witaminy z grupy B. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu. Nic więc dziwnego, że prozdrowotne właściwości pigwy znane są od lat i stosowane z powodzeniem w domowych naturalnych apteczkach. Także współczesna fitoterapia, bogatsza o dane naukowe, poleca spożywanie owoców pigwy w postaci syropu z dodatkiem miodu przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie i jesiennym przesileniu.

Syrop z pigwy? Tak, ale tylko naturalny.

Syrop z pigwy syropowi z pigwy nierówny, to jasne. Jeśli wybierać, to taki syrop, który został wykonany z naturalnych składników, nieomal domowymi metodami. Ważne, żeby składał się z jak najmniejszej ilości składników: z soku z pigwy, cukru oraz odrobiny kwasu cytrynowego. Wtedy oferuje wszystkie walory pigwy i można go z powodzeniem używać jako leku przeciw przeziębieniom czy infekcjom.

Syrop z pigwy sam i jako dodatek

Syrop z pigwy pysznie smakuje właściwie we wszystkich kombinacjach. Jest tak smaczny, że chętnie pije się go w postaci nierozcieńczonej, tak po prostu, łyżeczką.  Można go dodać do budyniu, zastosować jako polewę o naleśników, placków czy racuszków. Kiedy zaś jesteśmy przeziębieni, dodanie syropu z pigwy do herbaty da nam specyfik, przy którym żadne przeziębienie nie ma szans. A na sam koniec trzeba podkreślić, ze syrop z pigwy wyróżnia się przepięknym, bursztynowym kolorem…

 

Nabrałeś ochoty? Zapraszamy do zakupu syropu z pigwy TUTAJ

Podaj swój adres e-mail

jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowych produktach oraz zmianach w ofercie