Brokuły – właściwości zdrowotne, witaminy minerały

Brokuły – warzywny skarb.

Brokuły, inaczej kapusta szparagowa lub zielony kalafior to bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów, jedne z najzdrowszych roślin kapustnych na świecie. Pochodzą prawdopodobnie z Krety lub Cypru. Brokuły to odmiana dzikiej kapusty. Znane były w Starożytnej Grecji i w Starożytnym Rzymie pod nazwą cyma. Nazwa brokuły pochodzi od włoskiego słowa broccolo. Warzywa zostały, sprowadzone z Półwyspu Apenińskiego do Francji, a następnie zostały, rozpowszechnione w całej Europie. Na terenach obu Ameryk, pierwsze uprawy, pojawiły się na początku XVIII wieku. Największe plantacje europejskie znajdują się we Włoszech, Niemczech, Anglii, Hiszpanii, Francji oraz w Polsce. W Polsce największe obszary uprawne znajdują się w rejonie Krakowa, Warszawy i na Kujawach.
Zawierają witaminę A, beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, witaminę B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i kwas pantotenowy, witaminę B6, witaminę B9 (kwas foliowy), witaminy C, K, E. W skład wchodzą również ważne minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk. Brokuły są bogate w błonnik pokarmowy i aminokwasy. Są bogatym źródłem glukozynolanów, izotiocyjanianów (soli), flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym oraz innych związków przeciwutleniających.

Brokuły – wpływ na zdrowie.

  1. Brokuły zawierają związki fenolowe, które pomagają zapobiegać chorobom przewlekłym. Zmniejsza to ryzyko powstania chorób serca, astmy, cukrzycy, stłuszczenia wątroby.
  2. Zawartość błonnika wpływa na utrzymywanie odpowiedniego poziomu bakterii w jelitach, ma istotny wpływ na regulację trawienia. Błonnik zwiększa gęstość pokarmową w środowisku wodnym jelita cienkiego, stymuluje wypróżnianie.
  3. Kwiatostan brokułów to bogactwo witaminy K i choliny, wspomaga funkcje poznawcze i pamięć.
  4. Sulforafan pomaga w zapobieganiu wielu chorobom neurodegeneracyjnym, które obniżają sprawność umysłową (np. Alzheimer, demencja).
  5. Witaminy A, C zawarte w brokułach mają wpływ na zdrowe włosy, przeciwdziałają łamliwości, wysuszaniu i wypadaniu włosów.
  6. Mają wpływ na opóźnianie procesu starzenia dzięki związkowi zwanemu mononukleotydem nikotynamidu (NMN) wytwarzanemu z witamin grupy B w organizmie. Proces starzenia opóźniają również przeciwutleniacze takie jak kolagen, witamina A i C.
  7. Brokuły to bogactwo błonnika, który kontroluje poziom glukozy we krwi.
  8. Przeciwutleniacze chronią przed promieniami UV Glukorafanina.
  9. Błonnik ma wpływ na przyspieszony metabolizm, daje uczucie sytości na dłuższy czas.
  10. Błonnik pokarmowy poprawia krążenie krwi.
  11. Witamina C, siarka i aminokwasy są środkiem odtruwającym, pomagają usunąć z organizmu wolne rodniki i toksyny. Zapobiegają wielu problemom zdrowotnym takim jak choroby skóry, kamica nerkowa, zapalenie stawów, dna moczanowa, czyraki.
  12. Wysoka zawartość błonnika w brokułach obniża poziom cholesterolu LDL, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
  13. Brokuły dzięki dużej zawartości potasu redukują nadciśnienie tętnicze.
  14. 100 gram brokułów dostarcza 4% dziennego zapotrzebowania na wapń.
  15. Luteina, zeaksantyna, beta-karoten zawarte w roślinie mają wpływ na poprawę wzroku, chronią oko przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
  16. Brokuły bogate w beta-karoten zmniejszają ryzyko powstania choroby układu nerwowego, jaką jest stwardnienie zanikowe boczne (ALS).
  17. Ważnym składnikiem brokułów wzmacniającym kości i zęby jest witamina K, fosfor, cynk, magnez i wapń.
  18. Brokuły to naturalne lekarstwo na niedokrwistość (anemię), dzięki takim minerałom jak żelazo i miedź.

Ciekawostki:

  • Apicjusz, autor księgi kucharskiej z czasów Augusta i Tyberiusza w spisie starożytnych potraw zamieścił informacje o brokułach.
  • Przepisy z brokułami pojawiają się w książkach kucharskich, znalezionych w Ameryce w XVIII i XIX wieku.
  • Brokuły występują w trzech kolorach: ciemnozielony, fioletowo-zielony i w kolorze mięty.
  • Brokuły to rośliny jednoroczne, częścią jadalną poza różami są również łodygi.
  • Aby zachować wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne, brokuły powinno gotować się na parze około 4 minut. Gotowanie w wodzie nie powinno trwać dużej niż ok. 5 minut. Brokuły gotowe do spożycia powinny być lekko twarde i chrupiące.
  • Do gotującej się wody dodajemy niewielką ilość cukru, by uniknąć nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania.
  • By zachować kolor brokułów, który zmienia się podczas gotowania, dodajemy odrobinę mleka.
  • Powinny być przechowywane w niskich temperaturach.
  • Brokuły prawie w 90% składają się z wody.
  • W 100 gramach brokuła znajdują się 34 kcal.
  • Szklanka brokułów to tyle białka, co w szklance ryżu.
  • Brokuły, roślinne źródło białka zawierają więcej białka niż stek.
  • Kiełki brokułu to wspaniały dodatek do sałatek lub pieczywa.

Uwaga.
Witamina K zawarta w brokułach może hamować przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych. W przypadku przyjmowania leków rozrzedzających krew, wprowadzanie brokułów do diety powinno być skonsultowane z lekarzem.