Brownie z trzech składników

Amerykańskie ciasto brownie szturmem podbiło podniebienia ludzi także poza granicami Stanów Zjednoczonych, stając się jednym z najbardziej lubianych wypieków na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie spotkanie w kawiarni czy w rodzinnym gronie bez kawałka tego deseru. Jednak czy za każdym razem trzeba nagrzewać piekarnik i zastanawiać się, czy wszystkie składniki są odpowiednio wymieszane, czy ciasto wyszło odpowiednio wilgotne w środku? Niekoniecznie! Można bowiem wykonać brownie bez pieczenia i to tylko z trzech składników! Jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość – takie ciasto potrzebuje czasu w lodówce, by przyjąć odpowiednią konsystencję i zachwycić smakiem.

Czekoladowe spełnienie marzeń

Niewiele osób, które poznały smak brownie, jest w stanie powiedzieć, że im ono nie smakowało. Ciasto, którego podstawą jest kakao w wersji proszku lub też pod postacią czekolady (albo obu, gdyż oba mogą znaleźć się w przepisie), staje się przez nie źródłem składników podnoszących poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Nic więc dziwnego, że jeden kawałek tego deseru jest w stanie poprawić nastrój i dodać energii. Poza tym kakao jest źródłem przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na zdrowie. Ze względu na kaloryczność i zawartość naturalnych tłuszczy lepiej nie przesadzać, a raczyć się tym deserem, kiedy najdzie na niego ochota.

Bez piekarnika

W internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na uzyskanie przyjemnie wilgotnego w środku i chrupkiego na zewnątrz deseru, jeżeli jednak nie ma się ochoty na zabrudzenie kuchni, a do tego chce się wypróbować czegoś innego w znanym smaku – warto dać szansę przepisowi na przykład z trzech składników. Ani jednego więcej, ani jednego mniej, a i tak można spodziewać się zachwytu i to bez użycia piekarnika!

Poniżej zaprezentowany przepis na brownie sprawdzi się idealnie dla osób na diecie bezglutenowej czy wegetariańskiej – do jego przygotowania nie użyto jajek ani mąki.

Składniki:
– 3 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100 g każda; można jedną z nich zastąpić czekoladą mleczną)
– 100 ml mleka w temperaturze pokojowej + 30 ml ciepłego mleka
– 300 g herbatników maślanych lub kakaowych

Przygotowanie

Herbatniki pokruszyć w mikserze lub w woreczku strunowym za pomocą wałka do ciasta. Wsypać do miski. Dwie tabliczki czekolady pokroić na małe kawałki, umieścić w misce, wlać 100 ml mleka w temperaturze pokojowej, poddać kąpieli wodnej. Delikatnie i dokładnie wymieszać aż do całkowitego roztopienia się czekolady.
Do miski z roztopioną czekoladą stopniowo wsypywać herbatniki, po każdej partii masę dokładnie wymieszać. Powtarzać, dopóki wszystkie herbatniki nie znajdą się w masie czekoladowej.
Masę wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Włożyć do lodówki na dwie godziny.
Trzecią tabliczkę czekolady pokroić na małe kawałki i wrzucić do małej miski. Zalać 30 ml ciepłego mleka, umieścić w większej misce z ciepłą wodą i tak poddać wodnej kąpieli, wymieszać do roztopienia się czekolady. Polać brownie równomiernie.
Po polaniu czekoladą deser można posypać dla dekoracji wiórkami kokosowymi lub drobno posiekanymi orzechami. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Kroić na kwadraty.