Dlaczego masło orzechowe jest dobre?

Masło orzechowe to część tego, czym są Stany Zjednoczone. Amerykanie wręcz zwariowali na jego punkcie i od dnia stworzenia ze smakiem się nim zajadają.

Masło orzechowe zawojowało serca ludzi za sprawą kanapki Peanut Butter and Jelly. Powstała ona w 1901 roku, ale dopiero w czasie II Wojny Światowej stała się popularna. Wtedy to właśnie galaretka i pasta orzechowa zaczęły być dodawane do racji żywieniowych przeznaczonych dla żołnierzy.

Po 1945 roku, czyli po zakończeniu wojny, sprzedaż masła wzrosła wielokrotnie głównie za sprawą dzieci, które także zaczęły uważać PB&J za smaczną przekąskę. Kanapka ta doczekała się nawet święta narodowego, które obchodzi się w Stanach drugiego kwietnia.

Z czasem jednak zaczęły się eksperymenty. Najsłynniejszy z nich to wariacja, którą pokochał Elvis Presley. Z czego składa się słynna kanapka jeszcze sławniejszego piosenkarza? Z pieczywa tostowego, oczywiście masła orzechowego i plasterków cienko pokrojonego banana. Tę wersję jednak także zmieniono i dodano do niej plasterki smażonego boczku. Cóż, dziwne połączenie to smaczne połączenia, a Ameryka jest przecież domem wszystkiego, co inne. Nazwano ją Fool’s Gold, czyli „Złotem Głupców”. Obie te kanapki podbiły serce Elvisa. Co do prawdziwych wariacji istnieje także Fluffernutter, czyli kanapka z masłem orzechowym i słodkimi piankami.

Te dwie ostatnie powyżej wymienione kanapki to małe bomby kaloryczne, ale czy samo masło orzechowe nią jest? Czy nie ma żadnych wartości odżywczych? Cóż, same orzeszki są wysokokaloryczne, ponieważ składają się w dużej ilości z tłuszczów. Są to jednak zdrowe tłuszcze nienasycone, a więc bogactwo orzechów nie tyle szkodzi, co wręcz pomaga spalić tkankę tłuszczową. Tłuszcze te są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Dobre masło orzechowe nie może być niezdrowe, ponieważ orzechy, z których jest zrobione, zawierają witaminy czy też białko, którego w szczególności potrzebują sportowcy. Masło orzechowe jest niekiedy jednym ze składników zdrowych dań, które przygotowują osoby aktywne fizycznie. Dodatkowo niektóre gatunki orzechów, w tym arachidowe, wpływają na prawidłową pracę mózgu.

Mimo wszystko niełatwo jest znaleźć zdrowe masło orzechowe. Sklepowe półki uginają się od tego przysmaku, jednak wybór nie jest tak oczywisty, jakby się to mogło wydawać.Jak więc znaleźć orzechowy przysmak Amerykanów, który nie dodałby nam kilogramów i nie byłby złej jakości? Jeśli chcemy je kupić — powinniśmy czytać teksty na etykietach. Najlepsze i najzdrowsze masło orzechowe to pasta, która jest naturalna, czyli taka, która nie ma w sobie żadnych zbędnych składników. Zapomnijmy o cukrze lub oleju palmowym. Prawdziwa pasta, którą kiedyś jadano to same orzechy. Jeśli chcemy zadbać o to, by masło orzechowe było naturalne, przygotujemy je sami. To nie jest takie trudne, jakby mogło się wydawać.

Jak zrobić domowe masło orzechowe? To proste!
Potrzebujemy:

1 szkl (ok. 150 g) niesolonych orzechów ziemnych
szczypta soli

To wszystko!

Jak przygotować?

Po pierwsze potrzebujemy naprawdę dobry blender — bez tego ani rusz! Jak wszyscy wiemy, orzechy są twarde, a blendowanie tego typu składników może uszkodzić maszyny, które nie są do tego przystosowane.
Orzechy ze szczyptą soli należy wsypać do pojemnika i zmiksować na gładką masę — wtedy to właśni tłuszcz oddzieli się od reszty składników i powstanie gęsta pasta orzechowa. Czas miksowania orzechów zależy oczywiście od mocy miksera, ale jest to ok. 5 min. Masło powinno się przełożyć do słoiczka i przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Jeśli lubicie masło z kawałkami orzechów, wystarczy osobno zmiksować kilka z nich, pozostawiając widoczne kawałeczki, a następnie dodać je do pasty. Można stworzyć także wersje smakowe, dodając wanilię, miód, kakao, wiórki kokosowe lub inne składniki. Jeśli po jakimś czasie tłuszcz oddzieli się od masy wystarczy wymieszać.
To wszystko!