Spiżarnia
Spiżarnia
Utwórz nowe konto

Tradycyjne Przysmaki

Spiżarnia
Spiżarnia

Powidła węgierkowe - słodycz zamknięta w słoiku

Spiżarnia

Powidła węgierkowe - słodycz zamknięta w słoiku

Jesienna obfitość owoców

Przyszła jesień, dla wielu z nas ulubiona pora roku. Liście na drzewach mienią się wszystkimi kolorami złota i rudości, słońce jeszcze pięknie świeci, jest zjawiskowo. Na bazarkach pojawiła się nieprzebrana obfitość warzyw i owoców, wszystkiego do wyboru, do koloru. Oko przykuwają piękne jabłka, soczyste gruszki, winogrona, no i śliwki - swoją intensywną, fioletową barwą wyróżniają się spośród  innych owoców. Kuszą, i słusznie. Bo śliwki są i pyszne, i zdrowe.

Śliwki? Tak: dla smaku i dla zdrowia.

Śliwki są po prostu pyszne. Słodycz miąższu złamana jest cierpkością skórki, dając słodko-kwaśny smak. Poza walorami smakowymi, śliwki charakteryzują się istotnym działaniem prozdrowotnym. Poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chrobami  jelita grubego. Dzieje się tak dlatego, że zawierają dużo pektyn (rodzaj błonnika). Pektyny działają jak miotła na przewód  pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol. Świeże śliwki są umiarkowanie kaloryczne, bo zawierają około 46 kcal w 100 g.  Chociaż śliwki nie są bogate w witaminę C, dzięki zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Tym skuteczniejsze, że zawierają też tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie.


Przetwory ze śliwek? Tak, przede wszystkim powidła węgierkowe.

Śliwek nie da się, niestety, długo przechowywać. Jak każdy owoc miękki, szybko się psują. Ale już dawno wymyślono sposoby, by z dobrodziejstw śliwek korzystać długo po ich zbiorach. Pierwszy sposób to suszenie śliwek, a drugi to przerabianie ich na powidła węgierkowe. Czemu węgierkowe, a nie śliwkowe? Bo z węgierek udają się najlepsze powidła.


Powidła węgierkowe- jesień zamknięta w słoiku

Powidła węgierkowe są pyszne wtedy, gdy robi się je tradycyjną metodą. Metoda ta jest niezwykle czasochłonna, ale daje niezrównane efekty. Śliwki należy zacząć smażyć na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Pomału dodawać cukier, ciągle mieszając. To pierwsze smażenie nie powinno trwać dłużej niż 120  minut- w tym czasie z owoców będzie odparowywać woda. Po tym czasie śliwki zdejmuje się z ognia, studzi  i odstawia w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia ponownie się je smaży, tym razem o wiele dłużej, bo 5-6 godzin, często i powoli mieszając drewnianą łyżką. Po upływie tego czasu ponownie zdejmuje się naczynie z powidłami  węgierkowymi z ognia i odstawia na noc w chłodne miejsce.  Trzeciego dnia powtarza się  proces, znowu smażąc i mieszając powidła węgierkowe przez 5-6 godzin, by znowu odstawić na noc w chłodne miejsce.  Czwartego dnia smażenie jest kontynuowane- ale tylko tak długo, by znaleźć właściwą konsystencję powideł. W tym momencie smażenie się kończy, a powidła węgierkowe przekłada do słoików. Urzeka również kolor: ciemno śliwkowy, przechodzący w smolisty.  Smak zaś staje się niezwykły: bardzo mocno śliwkowy, lekko kwaskowaty i słodki zarazem. 


Powidła węgierkowe- jak jeść?

Powidła węgierkowe najlepiej smakują same: wyjadane łyżeczką prosto ze słoika lub podane na bułce. Można oczywiście używać ich do naleśników lub ciasta. Niezależnie od wszystkiego, tradycyjne powidła węgierkowe będą królem na stole: ich smak, kolor i zapach uwiodą każdego łasucha

Chcesz spóbować naszych powideł? Zapraszamy do sklepu - https://www.spizarnia.net.pl/sklep/domowe-konfitury/powidla-wegierkowe1/

 

Podaj swój adres e-mail

jeśli chcesz być na bieżąco informowany o nowych produktach oraz zmianach w ofercie