Śniadanie i zdrowe odżywianie

W dzisiejszych czasach ogromną uwagę przykładamy do zdrowego odżywiania się. Media stale uświadamiają nas, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a także samopoczucie. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, więc warto wiedzieć, jak stworzyć go perfekcyjnie. 

Zdrowe śniadanie – co powinno zawierać?

Pełnowartościowe śniadanie powinno być bogate we wszystkie makroskładniki, czyli białka, węglowodany oraz tłuszcze. Węglowodany są tu szczególnie ważne, ponieważ zapewniają nam energię, a zazwyczaj brakuje jej nam, gdy z samego rana wstajemy do pracy. Warto jednak pamiętać, że nie powinniśmy wybierać węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, ponieważ one powodują szybkie dostarczenie energii i równie szybki jej spadek. Zdrowe węglowodany to przede wszystkim pieczywo pełnoziarniste, warzywa i owoce. 

Kolejnym krokiem jest dobór białka – jest ono odpowiedzialne za to, czy będziemy na długo syci po posiłku. Świetnym źródłem białka są jaja, półtłusty lub chudy ser biały, jogurty typu skyr, a także szynka, która jest nieodłącznym elementem wielu śniadań. 

Skupmy się również na tłuszczach, ale nie chodzi tu o ogromną ilość masła na kanapce. W tym wypadku również musimy odróżnić zdrowe tłuszcze od tych, które niekoniecznie dobrze wpływają na nasz organizm. Bardzo dobre tłuszcze znajdziemy w żółtkach jaj, oliwie z oliwek, orzechach oraz w awokado. 

Przygotowując swoje śniadanie, warto również zwrócić na ilość kalorii, które nam ono dostarczy. Im więcej kcal, tym więcej energii dla naszego ciała, więc z pewnością śniadanie nie powinno mieć 100, czy nawet 300 kalorii. Warto naprawdę przyłożyć się do tego posiłku i sprawić, że na długo po jego spożyciu nie będziemy głodni i nie rzucimy się na słodką drożdżówkę w pierwszej napotkanej piekarni. 

Przepisy na zdrowe śniadania

Śniadania najlepiej robić z tego, co zazwyczaj mamy w lodówce, ponieważ często przygotowujemy je w pośpiechu. Do stworzenia zdrowego śniadania potrzebujemy przykładowo: 2 bułek pełnoziarnistych, 2 jaj i awokado. Tylko z tych produktów możemy stworzyć przepyszne kanapki bogate we wszystkie ważne makroskładniki.

Jak wiadomo, wiele osób uwielbia śniadania na słodko i one również mogą być bardzo zdrowe. Idealnym pomysłem będzie przygotowanie owsianki – potrzebujemy do tego płatków owsianych, mleka o niskiej zawartości tłuszczu oraz owoców. Zamiast mleka możemy również wykorzystać wodę i dodać odrobinę odżywki białkowej, aby zadbać o podaż białka. 

Śniadanie na ciepło? Już się robi! Składniki, które wykorzystamy to: placki do tortilli pełnoziarniste, ser mozzarella light oraz szynka z kurczaka lub indyka. Wystarczy położyć placek na rozgrzanej patelni, posypać go startym serem i ułożyć kawałki szynki. Zaledwie w kilka minut otrzymujemy pyszne śniadanie, a ser dosłownie rozpływa nam się w ustach. 

Podsumowując, naprawdę nietrudno jest stworzyć zdrowe śniadanie, wystarczy znać tylko kilka wskazówek. Należy pamiętać o tym, że śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem dnia i powinniśmy go spożywać w ciągu godziny po wstaniu z łóżka. Więcej na https://epicgirl.pl/